Asiakaslähtöistä moduulirakentamista

kouvola

 

Kouvolassa toimiva Rakennusliike Elementit-E on erikoistunut moduulirakenteisten puutilaelementtien rakentamiseen ja asentamiseen kokonaisvastuu-urakkana. Yhtiön tuotanto käsittää päiväkoteja, kouluja, hoivatiloja sekä toimitila- ja majoitusrakennuksia teollisesti esivalmistettuina tehdastuotantona. Yhtiö toimii myös elementtien asentajana käyttövalmiiksi kokonaisvastuu-urakkakäytännön mukaisesti.

Toimitusjohtaja Veli Hyyryläisen mukaan yksi keskeisiä yhtiön toimintatavan etuja on, että elementit tehdään kustannustehokkaasti maakunnassa ja lopputuotteet toimitetaan pääkaupunkiseudulle ja muualle eteläsuomeen – Tehdashallissa teollisesti toteutettuna puurakenteiset moduulit ovat mittatarkkoja ja laadukkaita sekä pystymme korkeaan toimitusvarmuuteen, jotka kaikki lisäävät kilpailukykyämme.

Yritys valmisti viime vuonna moduulitekniikalla Kouvolaan 120-paikkaisen Korian päiväkodin ja Akaaseen 33 asunnon asumispalveluyksikön. Espoon kaupungin tilaamat Veräjäpellon koulu ja Karhusuon koulu saavat jatkoa keväällä 2015 valmistuvasta Matinkylän koulusta.

Moduulirakennuksissa on kyse yhdestä rungosta, jota voidaan soveltaa yksi- tai kaksikerroksisena koulu-, päiväkoti- tai palvelutalokäyttöön. Suunnittelu lähtee aina asiakkaan tarpeista ja rakennus toteutetaan tilatarpeen ja asiakkaan toivomusten mukaan.

– Moduulirakentamisessa on Suomessa vähän toimijoita. Me valmistamme moduulielementit tehdastiloissa sisustusta ja talotekniikkaa myöten valmiiksi. Varsinaisen asennuksen ja viimeistelyn teemme itse tontilla, kertoo Hyyryläinen. Usein toimitus sisältää myös työt tontilla, silloin perustus on hyvin yhteensopiva rakennuksen kanssa ja vesi, viemäri sekä sähköliittymät on kohdallaan. KVR -toimituksessa ei ole urakkarajoja, kun yksi toimija vastaa kokonaisuudesta.

Etuina nopeus ja oikea-aikaisuus

Yksi tärkeimmistä elementtitekniikalla toteutetun puurakentamisen eduista on kuivaketju.

– Varmistamme kokonaistoimituksella säänsuojauksen ja toteutamme rakentamisen kuivaketjua alusta loppuun. Tuomme valmiit moduulit hyvin pakattuina ja sääsuojattuina rakennuspaikalle ja asennamme vain sateettomina päivinä, sanoo Hyyryläinen

– Meillä rakentaminen on logistinen kokonaisuus, jossa moduulien tuonti ahtaille rakennustonteille on ajoitettava tarkasti yhteen asentamisen kanssa. Espoon Matinkylän 700:n neliön koulun asentaminen tapahtui neljässä päivässä.

– Nopeus ja aikatauluissa pysyminen on meille tärkeä asia. Pääkaupunkiseudulla väestön nopea kasvu tuo satojen oppilaspaikkojen tarpeen vuodessa. Monissa vanhoissa kouluissa on kosteusongelmia, joiden johdosta ne ovat korjauksen tai uudisrakentamisen tarpeessa. Espoon Veräjäpellon koulun toteutimme alle puolen vuoden toimitusajalla tilauksesta käyttökuntoon.

Koulut toteutetaan siirtokelpoisina ns. väistötiloina, joiden suunniteltu käyttöaika on vuokratiloina 10 tai 20 vuotta. Muutaman vuoden kuluttua tai myöhemmin ne ovat siirrettävissä uuteen kohteeseen. – Kunnille tämä on toimiva ja kustannustehokas ratkaisu, kun pääomaa ei tarvitse sitoa rakennukseen. Kunnilla on mahdollisuus saada Kuntarahoituksesta 1-2 prosentin korolla edullinen rahoitus. Kunta on vuokralla muutamasta vuodesta aina viiden tai kymmenen vuotta. Rahoitusleasing mallissa kunta voi sitten jatkaa vuokrausta, käyttää osto optiota ja hankkia tilat edullisesti omaksi, tai mikäli tiloille ei kunnalla ole käyttöä, niin ostamme tilat takaisin jäännösarvolla, kuvailee Hyyryläinen. Joskus on myös käynyt niin, että kunnalla ei ole ollut käyttöä vapaaksi jäävälle koululle, niin se on sitten muutettukin päiväkodiksi ja voidaan muuttaa myös toimisto tai muuhun käyttöön.

 

Kokonaisvastuu takaa laadun

Hyyryläinen pitää rakentamisen laatukeskustelua vakavana hälytyksenä, johon toimialan pitää reagoida asian vaatimalla tavalla.

– Onhan se hirveä tilanne, kun sisäilman takia tulee kouluihin ja päiväkoteihin käyttökieltoja. Tällöin joudutaan nopeisiin ratkaisuihin ja etsimään väestötiloja. Lisäksi hyvinkin puutteellisia pikaratkaisuiksi tarkoitettuja parakkeja käytetään pitkiäkin aikoja. Meidän moduulitekniikalla toteutetut rakennukset toimitetaan lähes yhtä nopeasti kuin pikaparakit, mutta ovat kuitenkin kaikki rakennusmääräykset täyttäviä pysyvän rakennuksen tasoisia ratkaisuja. Kun moduuli tekniikka lisäksi edellyttää jämäkkää rakennetta juuri siirtokelpoisuuden vuoksi sekä yhteensopivuuden takaaminen edellyttää erittäin suurta mittatarkkuutta.

Hyyryläinen kertoo yhtiön rakentavan kokonaisvastuuperiaatteella. – Tällä varmistamme, että tuote kehittyy oman näkemyksemme mukaisesti. Kokonaisvastuun takaamiseksi muodostimme paikkakunnalla kouvolalaisten yritysten kanssa verkoston, jonka puitteissa toteutamme koko hankkeen alkaen suunnittelusta, LVI- ja sähkötöistä ja päätyen asennukseen sekä luovutukseen avaimet käteen periaatteella.

Kun asiakas toivoo kokonaistoimitukselta energiatehokkuutta, tiiviyttä, takuuvarmasti toimivaa ilmanvaihtoa ja sähkötekniikkaa, Elementit-E valvoo kokonaisuutta ja lopputuotteen toimivuutta. Suomessa on useita yksittäisiä komponenttitoimittajia, joten rakentamisen riski syntyy eri komponenttien kokoonpanosta ja niiden yhteensovittamisesta. – Tämä riski voidaan eliminoida meidän käyttämällä kokonaisvaltaisella KVR-toimituksella, sanoo Hyyryläinen.

Artikkelipalvelu Markku Laukkanen

Lisätietoja: Veli Hyyryläinen, 0409000656, veli hyyrylainen@elementit.fi